Na literární skvosty mě dneska neužije. Čtyři hodiny jízdy autem po libanonských horách, pobíhání kolem postavených či rozestavěných vodojemů, setkání na třech radnicích v oblastech, kde působí Hizballáh, teplota .. Jsem dost unavená, tak svou dnešní životní lekci spíš shrnu.


Zlatá pravidla jsem si totiž dneska doplnila o ještě zlatější. Dovolte mi Vás tedy trošku poučit, ať se nedostanete do prekérních situací .. inshallah..

 

  • Dejte si pozor, kam si sedáte ..
    (Obzvlášť když Vás pustí do místnosti spolu s kolegy z humanitární mise první, ale neupozorní Vás, že si nemůžete vybrat .. no a pak lehké faux-pas před starostou hodně chudé obce, hodně šiítské obce, obce s plakáty a vlajkami Hizballáhu v okolí..)
  • Dejte si pozor na foťák ..
    (Foťák si držte pevně na klíně vždycky, když o něj nechcete přijít. Ne však, když projíždíte vojenským checkpointem - prosím schovejte si ho..)
  • Dejte si pozor, jestli včas vyjíždíte ..
    (Nikdy nevíte, kde se zrovna protestující rozhodnou zatarasit silnice, případně je zapálit .. a Vám se tak šoupne celej program, protože musíte objížďkou..)
  • Dejte si pozor, co berete do rukou ..
    (A.k.a. Nenabízejte podání ruky (ani jako výraz úcty) mužům - muslimům, buďto způsobíte to, že se budou muset před modlitbami rituálně omýt a nebo Vám ruku prostě nepodají a to je taky docela divná situace .. )
  • Dejte si pozor, jak hlasitě smrkáte ..
    (Mí blízcí ví, že co se týká smrkání a kýchání jsem žena nevídaných možností ..a teď když jsem nachlazená, se mi častější smrkání nevyhne ani v Libanonu. Dnes to například vyvolalo u jednoho taxikáře takové pobavení, že mi řekl, že jako produkuju nice music a začal mě napodobovat .. :))

P.S.: Jsou tu nejroztomilejší a nejpůvabnější malý ušmudlaný kudrnatý princezničky. 

P.S.S.: Jsou to děsně hezcí (tak nějak podmanivě) chlapi.

P.S.S.S.: Ale koho to zajímá, když může přemýšlet nad tím, jak to ten Hospodin myslel, když nechal Libanón poskakovat jako býčka .. hory jsou tu nádherné ...

 

údolí Beqaa
Rychlá z mobilu .. dnešní snídaně .. saj /:sáž:/