Ano, dnes je ten velký den. Mám svátek. Tedy má ho má patronka svatá Alžběta Uherská (Durynská), ale víte jak to je. Čím víc důvodů koupit si větrník a přimět se ke zpovědi, tím líp. Slavím za nás obě. 

 

Když se naši rozhodovali, jaké jméno mi dát, měli jasno. Dominika. Domča. Domka. Nika. Domi.

Jenže DominiKA KAlábová se jim nakonec jevilo moc pokakané, tak vybrali Alžbětu. 

Filípka při zběžném poporodním vyšetření vyloučili.

 

Četla jsem o ní kdysi kde co, pak jsem se zhodnotila jako znalkyně, čili jsem se na další šťourání v životě této světice nezaměřovala.. :) No ale dnes jsem na mši svaté vyslechla kázání speciálně o svaté Alžbětě, důkladně vzaté a pár věcí mě zaujalo.

 

(Mimochodem, já si jako svatou Alžbětu hodně představuji @Kollenka. Prostě zbožná, velmi schopná žena, co porodila několik dětí a ještě stihla konat spoustu dober, organizovat pomoc dalším a tak. Čímžto Tě svatá Alžběto prosím taky za naši @Kollenku. Díky.)

 

  • Svatá Alžběta, která je patronkou různých ubožáků, ale třeba taky skautských světlušek, se starala o chudé a nemocné. Měla na to peníze z manželova hraběcího jmění a teda on to s tou její dobročinností musel asi taky dost překousávat. Když se ho ptali, jestli mu nevadí, že Alžběta na chudé věnovala skoro všechen jeho majetek ze čtyřech hrabství/knížectví, tak prý řekl .. 
    "Dokud nerozdá můj hrad, tak je to v pořádku." .. :D 

 

  • Po smrti manžela (bylo jí 20 a měla tři děti) měl její švagr strach z toho, že všechno dědictví rozdá, tak se proti ní spřáhl ještě s kýmsi a vyhodili ji z hradu. Alžběta nelenila, sehnala peníze a nechala si vybudovat jakýsi přístavek k františkánskému klášteru, aby se mohla víc oddávat modlitbám a péči o chudé. (Mimochodem .. Děti poslala na výchovu do nějakých řádů a nějaké šlechtě. Asi to tak bylo zvykem, nebo nevím. Ale to mi teda i za ni trhá srdce, jenže ji samotnou rodiče dali od 4 let na výchovu na dvůr jejího budoucího manžela, kterému byla od dětství zasnoubená. Ale vlastně bylo možná pro manželství dobrý, že je vychovávali v jednom duchu, nebo?)

 

  • Nicméně, čemu jsem se fakt musela usmívat, bylo to, jak ji popisoval její zpovědník, Konrád z Marburku. Chodila se za ním radit ohledně různých projektů pro chudé a on se jejího elánu asi trošku bál. Dokonce jí prý brzdil, aby se stala žebračkou a "vydělávala" na chudé žebrotou ve starých hadrech, ale Alžběta ho nakonec přesvědčila :D .. a on svolil a ona tak pěkně pod poslušností dělala, co uznala puzena Boží prozřetelností za nejlepší. 

 

Je fajn mít za patronku světici, která je na svatých obrázcích vypodobněna, jak třeba meje chudákům hlavu. To drbání ve vlasech je tak pěkné. Až budou malovat mě - můžou třeba, jak maluju rtěnkou pusu "svým" dětem na angličtině. Jó na to nás s Ani a Emi užije. 

 

zdroj: www.communio.stblogs.org