Můj táta seděl vedle Paula Spitze a dvojčat Weissbarthů ve škole. Viděl, jak je SSáci vykopali jako třeťáky ze třídy ...

Pak už o nich nikdy neslyšel. Až pár let zpátky jsme našli, že dvojčata zplynovali v Osvětimi a Paula zavraždili v koncetračním táboře Baranovicze.

Paul byl prej hodně citlivej kluk. S mým tátou hrávali jako malí fotbal. Dvojčata Weissbarthů (na fotce) zas byli děsně nafrnění a často opisovali.

Do konce života táta nezapomněl, jak se prej ty naleštěný SSácký holínky trefovaly do zad těchto sotva desetiletých kluků.

To jen, že včera byl Den památky obětí holocaustu. Dala jsem si jako úkol, tyhle tři židovský kluky z Prostějova, vždycky zmínit. Kvůli nim, kvůli tátovi.  

 

#neveragain 

#weremember

 

P.S.: Kdo by chtěl příběh naší další známé, Židovky Alžběty Seifterové, kterou zachránily polský karmelitky předstíráním, že mají nové novicky (krom Alžběty schovaly více mladejch Židovek), řekněte si. Myslím, že to byla Alžběta, kvůli který jsem poprvé odjela do Izraele a hledala kibutz HaOgen, Kfar Masaryk a tak ..

 

P.S.ještě jednou.: Příběh, jak se seznámili mí rodiče s tak velkým věkovým rozdílem, jak se vzali, kde jsem přišla na svět .. třeba jindy.

 

foto je z archivu města Prostějova, před válkou také nazývaného "hanácký Jeruzalém"